17. Lipanj 2020.
Šest savjeta vezanih uz čišćenje za sve koji imaju problema s alergijama

01.    Dom čistite redovito- U svrhu reduciranja rizika izlaganja alergenima u domu najvažnije je redovito čišćenje koje bi se trebalo obavljati najmanje jednom tjedno. Uvijek čistite od gore prema dolje, tako da krenete od gornjih kuteva zidova, lustera i rasvjetnih tijela te štokova vrata uklanjajući na njima paučinu, prašinu i prljavštinu, koju onda nije problem ukloniti čak ni kada padne na druge predmete u kućanstvu, jer njih sljedeće čistimo. 
02.    Usisavajte podove i tepihe- Samo metenje podova nije dobar način uklanjanja prašine i prljavštine s podova, osim toga prilikom usisavanja koristite usisivače s hepa filterom kako bi uklonili što više sitnih čestica prašine. Ako prilikom čišćenja koristite usisavače bez vrećice, redovito ih i pravilno čistite, a prilikom čišćenja koristite zaštitnu masku za lice. 
03.    Koristite krpe od mikrofibre- Pamučne ili papirnate krpe za čišćenje zamijenite krpama od mikrofibre koje privlače čestice prašine s površina koje se čiste, a iza sebe ostavljaju prostor bez potencijalnih alergena. Savjetujemo da prašinu čistite s kombinacijom mokre i suhe krpe od mikrofibre te krpe za poliranje kako bi postigli najbolji rezultat čišćenja. 
04.    Prilikom čišćenja koristite zaštitnu masku i rukavice- Najbolji način sprječavanja kožnih iritacija prilikom čišćenja je prikladna zaštita. Uložite u jednokratne ili perive maske za lice, a prilikom izbora rukavica izbjegavajte lateks. 
05.    Odaberite ekološke/prirodne proizvode za čišćenje- Posebno je važno čistiti životne i radne prostore bez upotrebe kemikalija koji mogu izazvati alergijske reakcije. Naučite čitati etikete proizvoda za čišćenje, a posebno izbjegavajte: amonijak, d-limonen, formaldehid, natrijev hipoklorit i natrijev lauril sulfat. Odaberite prirodne proizvode na bazi destiliranog octa, eteričnih ulja, sode bikarbone i limunovog soka. 
06.    Posteljinu i jastuke perite redovito- Svaki tjedan zamijenite posteljinu u spavaćoj sobi te istu operite na visokoj temperaturi. Opranu posteljinu i jastuke izbjegavajte sušiti vani na zraku zbog polena kao potencijalnog alergena. 

Šest savjeta vezanih uz čišćenje za sve koji imaju problema s alergijama
  Blog - Sve