30. Svibanj 2020.
Zašto baš prirodno (ekološko) čišćenje?

1. Ekološka sredstva nisu opasna za zdravlje ljudi, djece i kućnih ljubimaca

Kemijski proizvodi za čišćenje mogu uzrokovati brojne kratkoročne ali i kronične zdravstvene probleme kao što su: glavobolja, vrtoglavica, iritacija kože, dišnih puteva, očiju i napadaje astme. Takvi proizvodi nerijetko sadrže poznate ili sumnjive kancerogene i toksine koje zahvaljujući dugotrajnoj izloženosti mogu doprijeti razvoju kroničnih bolesti. Djeca i kućni ljubimci su posebno ranjiva skupina jer imaju smanjenu sposobnost uklanjanja spomenutih toksina iz tijela te zbog toga postoji veća opasnost da razviju određene zdravstvene probleme pod njihovim utjecajem.

2. Ekološka sredstva štite okoliš

Ekološka sredstva su biorazgradiva i ne sadrže jake kemikalije te zbog toga nisu toksična i opasna poput konvencionalnih sredstava za čišćenje koja kada se puste niz odvod u kanalizaciju ozbiljno onečišćuju naše vode, tlo i cijeli ekosustav.

3. Ekološki proizvodi za čišćenje štede novac

Jedna od osnovnih prednosti ekoloških sredstava je njihova cjenovna prihvatljivost. Većinu ekoloških proizvoda za čišćenje već vjerojatno posjedujete u svome domu. Najpopularniji i najučinkovitiji sastojci za ekološko čišćenje su nam na domak ruke, a neki od njih su limun, ocat, soda bikarbona i po potrebi nekoliko kapi odabranog eteričnog ulja. Isto tako, već napravljena ekološka sredstva za čišćenje sada možete kupiti u gotovo svim trgovinama, po pristupačnim i više nego konkurentnim cijenama.

4. Čišćenje je lakše

Puno je lakše imati nekoliko proizvoda koji zadovoljavaju naše opće potrebe za čišćenje nego imati čitav arsenal toksičnih proizvoda. Na primjer, ocat može lako zamijeniti sredstvo za čišćenje prozora i višenamjensko sredstvo za čišćenje, a u kombinaciji sa sodom bikarbonom izvrsno je sredstvo za čišćenje WC školjke i plijesni.

5. Bolja kvaliteta zraka

Većina prirodnih sredstava za čišćenje; uključujući one kupljene u trgovinama ali i one koje proizvedete sami uporabom prethodno nabrojanih sastojaka; u sebi sadržavaju ugodna, prirodna eterična ulja koja često imaju i aromaterapijski učinak.

6. Ekološki proizvodi nisu testirani na životinjama

Zaista nije potrebno kupovati, time i podupirati proizvođače sredstava za čišćenje koja su testirana na životinjama, a pri tome i puna štetnih kemikalija. Ukoliko u budućnosti odbijate koristiti proizvode koji su okrutni prema životinjama ali i zdravlju vaše obitelji savjetujemo vam prelazak na savjesne i etične alternative.

7. Čišćenje bez alergija

Ekološka sredstva za čišćenje su hipoalergena što ih čini sigurnijim za članove obitelji s alergijama. Osobe s alergijom trebale bi koristiti ekološke proizvode bez mirisa i bojila i tako znatno umanjiti rizik od kožnih iritacija i alergija.

8. Koristi za respiratorni sustav

Udisanje zaostalih ostataka iz sredstava za čišćenje u spreju može povećati rizik od astme koja je jedno od najčešćih kroničnih oboljenja današnjice. Korištenjem ekoloških sredstava za čišćenje potpuno se eliminira rizik nepotrebnog udisanja opasnih kemikalija.

  Blog - Sve